29 July, 2009

kuarantin???

  • baru balik dr kg semalam....
  • sgt tergesa2 pulang ke tanjung malim bumi bertuah ini..
  • d tgh kegelaman malam ini kami dikejutkan dengan pengumuman kuarantin untuk hari esok...
  • waaahhhh... saya x sepatutnya pulang ke bumi bertuah ini!!!
  • kalo la di rumah...... banyak betul perkara yg bleeh di lakukan...
  • beberapa hari yg lalu, saya, mak n kiko berjalan2 ke kelantan... huhuhuhu...
  • seronok sbb dapat berjalan2... tapi xbest sbb mak saya moody all da time..
  • xbest toll bila mak cam tu... tp sy fhm, mak saya x sihat... kalo x she just fine wif us....
  • besok supposed ada kuiz.... hahahaha.... d sbb kan sy baca nota pon suam2 kuku jer, so sya hepi sgt2 la kuiz tu xder... hehehehehe....
  • xtau la besok macam mana lagi... yg pasti, hidup harus diteruskan!! heh~~

22 July, 2009

approve jurnal~~

  • untuk kali yg terakhir..... huhuhuhu.... buat report jurnal lagi...
  • yg plg best kali ini fair n square!
  • everybody kena cari jurnal in BI...
  • masa en.ati cakap macam tu, saya seolah2 xder perasaan apa2...
  • huhuhuhu... sedangkan rakan2 yg lain sudah berbunyi seperti lalat di dalam kelas...
  • kenapa??
  • sebab setiap kali kena buat report jurnal ni, saya sentiasa dapat jurnal BI since sem 1.... so, bila once again kena buat in BI... bukan lah masalah besar pon... buat jerlah...
  • hehehehehe....
  • masa pergi approve kat en.ati, dia nampak berminat dgn ketiga2 jurnal saya ttp hanya memilih satu daripadanya.. saya kalo bleh nk bg kawan saya jurnal tu kalu dia approve, tapi dia cakap jurnal tu susah..... huaaa.... abes... jurnal saya yg dia pilih tu x susah ker..... sbnarnya jurnal yg dia pilih tu lah jurnal yg plg saya xnak..
  • penat lah juga cari jurnal yg sesuai dalam proQuest n dapat 3... minat saya lebih kepada perihal kemiskinan.. poverty... xtau knaper... mngkin sbb saya selalu dgr mak saya cakap pasal kemiskinan tu salah satu punca seseorang tidak berjaya.. bukan mereka tidak pandai.. tapi kemiskinan menjadi punca kepada kegagalan?
  • mak saya bg 1 kes.. kes ini berlaku sekitar tahun 1970an.. ali sering ponteng sekolah kerana terpksa membantu ibubapanya bekerja dan menyara adik yg seramai 8 org.. ali seorang pelajar yg bijak dari sekolah rendah hingga ke tinggkatan 3. dia berjaya pula masuk ke sekolah aliran inggeris ketika tgktn 4 dan 5. namun keptsn peperiksaan akhirnya sangat teruk. ali x berjaya mengubah nasib keluarganya...
  • alasan kemiskinan rata2 tidak diterima umum kerana kini pelbagai bentuk saluran diberikan kepada pelajar bagi mendapatkan ilmu... pihak kerajaan bnyak menghabiskan ringgit malaysia dalam menjamin pendidikan yang baik kepada rakyat.
  • jadi bagaimana kenmiskinan ini tetap menjadi puncanya?
  • bg saya, mungkin puncanya akibat daripada faktor dalaman seseorang dan persekitarannya...
  • rasa rendah diri, tekanan, malu terhadap diri sendri dan keluarga dan kurangnya motivasi dalam diri menyebabkan golongan kurang berkemampuan tidak dapat mencapai kejayaan yang sepatutnya menjadi hak milik setiap org di dunia ini...
  • tapi... saya yakin, biarpon seseorang itu miskin harta, kalu x miskin usaha...pasti berjaya!
  • kemewahan sememangnya baik bagi mereka yg bijak menggunakannya, tapi bagaimana pula jika ia digunakan pada cara yg tidak betul? sudah pasti kemewahan itu akan membunuh kehidupan seseorang...
  • kerana itulah saya sering berpegang pada prinsip 'berpijak di bumi yg nyata'. setiap apa yg kita jalani di dunia ini adalah sesuatu yg nyata dan bukannya mimpi dan ia hanya akan berlaku sekali sahaja.....
  • oleh itu, hargailah setiap apa yg dilalui dgn penuh kesabaran dan senyuman...

20 July, 2009

baru pulanggg...

  • sy bersama azie, bertukus lumus cuba menyelusuri setiap inci percaturan adat temenggung dan perpateh...
  • kami berusaha menjejaki muzium, serta tempat2 yg difikirkan mampu membantu kami menyiapkan xsgnmnt dengan bestnyer!
  • hasilnya tidaklah begitu sempurna... TAPI, kami puas kerana berusaha utk cuba mendapatkan hasil kerja yg terbaikk....
  • mmg seronok dapat berjalan kadang2... yg x seronoknya bila saya pula yg demam kerana aktiviti jalan2 itu! huh...
  • lepas jer balik dr umah azie, ptg tu saya menjalankan duty saya ngan lil sis sy pergi anta kueh ke kedai2... mmg penat....
  • malam tu tb2 bdn saya rasa semacam yg lain mcm...
  • esoknya, saya ke klinik dan suhu badan mencecah 40 drjah celcius... tidur malam pon x bleh.. sdgkan hr nih kan saya kena balik tjung malim.... saya tetap kuatkan semangat! yeahh...
  • dan hari ini saya balik dengan jayanya even tekak sakit n kpla sedikit pening beserta peluh yg tiba2 jer memercik keluar di dahi...
  • huhuhuhuhu....
  • yg penting hari ini saya bnyak tersenyum....

14 July, 2009

kena kaunseling~~

  • hari nih awal2 pagi dah trun nk p cr kdai printer...
  • sumer kdai tutup... dalam kolej tutup, sekitar kolej pon sama...
  • huhuhuhu...
  • dok lah kat depan tv bawah blok tu tunggu azie...
  • pastu bb trun n x prasan saya der kat situ...
  • yg dia asyik membebel jer sbb kena tunggu lama..
  • azie lambat trun x tau la sbb apa.. heheheeh.. mmg agak lama la jugak tunggu..
  • huahahaha... saya sempat tgok citer aksi PEPAYA lagi... hehehe..
  • sampai kampus trus g cc untuk print tajuk projek n borang zakat...
  • g malim sarjana nk approve tajuk, tapi ramai... naik tgkat atas nk jumpa en hasbi..
  • tgok2 bb dah der kat situuu...
  • huaaa... kami bertiga kena kaunseling~~
  • ironinya, apa yg ada dalam pemikiran sy plak tu sumer bnda yg en hasbi bebelkan..
  • huhuhuhu... lawak jer rasa.. ternyata, kami bukan lawan en hasbi kalo bab2 bercakap nih..
  • hehehehe.. pastu p jumpa dktr hisyam, merangkap akademik advisor sy... nak minta signature dia untuk pengesahan buat copy result....
  • pastu trun balik n p bilik prof ratu... dah siap2 approve, pg plak pusat islam utk hantar borg zakat.. pergh... jauh betul perjalanannnn..
  • pastu kami berempat tambah dgn mimah, g makan kat bunga tanjung... huhuhu.. saya makan nasi ayam, siap report kat Dia... hehehehe... pastu dah nk kul 2, kami bergegas2 ke kelas mr hohohohoho... hhuhuhu... kelas plak habis jam 3.15 kot... huhuhu
  • even ramai yg x pergi kelas dia, kelas dia busan, saya tetap akan habiskan 14 mggu di sana! keberkatan itu penting! hehehehe...
  • kalu di kira langkah, rasanya langkah kami hari ini mungkin sudah menjangkau perjalanan hingga ke pekan tanjung malim! hehehehe...
  • penatnyer mnaip.. kalah taip xsgnmnt... hehehehe
  • daaaa~~~

masih kah sama perasaan itu terhadapnya?

  • sebenarnya apakah yanga ak inginkan?
  • dan.. sebenarnya sememangnya ak sendiri tidak pasti..
  • yg ak pasti ak hnya takut akan sebuah kehilangan... hurmm...
  • xtau la nk ckp mcm mana...
  • tapi yg pasti, apabila bersamanya, mengetahui bahawa diri ini disayanginya, hati ini sentiasa tenang. tiada lansung kecelaruan... hehehehe
  • kadang2 rasa cam angau lah plak..
  • hehehe..
  • rindu bila berjauhan.. terkenang dan teringat2...
  • maknanya saya sayang dia..

11 July, 2009

dia bukan untukku dan ak bukan untukmu~~

adakah lagi sisa2 kasih dan syg
yg masih bertebaran di langit hatinya?
dan.. apakah ianya untukku?
kembali meniti persoalan itu....
apakah ada untukknya jua...?

ak sepi dan buntu..
perlukah masih difikirkan
perlukah masih diinginkan
ak buntu...

jangan salahkan pelangi...
bila pelangi hilang di petang itu....
kerna pelangi pasti kan dtg lagi..
selepas hujan mula meniti hari sepi..
bila mentari hadirkan diri....

*ak mentari...
tapi x menghangatkanmu..
ak pelangi..
x memberi warna hidupmu..
ak sang bulan..
x menerangi malammu..
ak lah bintang...
yg hilang di telan kegelapan......

10 July, 2009

versi jalan2

  • tajuk utk projek kajian xder lagi..
  • macam2 masalah ak dah pk.. tapi masalah xnak dtg kat ak... huhuhu
  • masa tgh ada masalah lari dr masalh..
  • nih kena cari masalah yg leceh sket nih...
  • sengal tolll....
  • huhuhuhu..
  • nih pon tetiba jer berperasaan nak mnaip..
  • hari nih lepak kat umah kakak kat kl..
  • besok br balik..
  • sian cik azie duk kolej senseorang..
  • sumer dah keluar berjalan jerw...
  • huhuhuhu...
  • adiossss....

08 July, 2009

kenapa...?? kenapa..?? dan kenapaaaaaaaa...???

  • kenapa mesti saya praktikum di lumut, perak??????
  • xnak1000000000x............
  • sebab??
  • yer.. memang jauh sgt dr umah... camner nak balik???(sy kan ank mak...)
  • pastu saya kini merangkap pembantu peribadi mak saya. camner saya nk uruskan bisness camnih??? ceh3..)
  • pastu kalo papehal kat umah mcm mana say nk blik seberapa segera yg bleh?? dah tentu duk jauh nun di sana........ huaaaa...
  • naper la cik hasbi nih main suka2 jer dia bahagikan nama...
  • senang giler kejer dia dia terus bahagi jer nama ikut matrik tu sket2... mmg kejammmm...
  • sudahnyer ak yg nama kat atas nih trus kna p perak sbb perak negeri pilihan pertama...
  • huaaaa... kenapa ini terjadi???
  • TAPI......
  • kalo duk kat sana pon ada kbaikannnya juga..
  • saya dapat nengok negeri org...(merantau la tu...)
  • dapat jenjalan...(sempat ker??)
  • huh... itu jerker...???
  • lain kali pk lagilahh.........
  • huhuhuhu... yg pastinya hati ini sedang kesedihan sbb xpat praktikum kat negeri sendri... even saya adalah satu2nya org melaka kat dlm kelas sayaaaaa... huaaaaa......
  • bukan kata sekolah dibuka utk sekitar melaka, sekolah kat alor gajah pon di buka utk kamiii.... alangkah ruginya xdapat.......
  • kenalah terima dengan seadanya..
  • kerana sesuatu perkara itu x akan berlaku tanpa sebabnya.......

p/s

sy ttp sedehhhhh!

06 July, 2009

suMmaRy~~

Dah lama gila x update blog..
Bukannya x 0n9..
Tp tiap kali on9 jer malas giler2 nk menaip kat blog nih..
Kira2 sebulan yg lalu kakak saya berkahwin dgn lelaki yg dicintainya...
Kami di rumah mmg sgt2 bz..
Terutama saya dan adik perempuan saya..
Adik lelaki saya x pat balik..
Sebab?
Kursus katanya...
Sebulan sebelum majlis saya dah blik umah pon
Punyerlah duk mngemas ngan adik saya...
Tiba2 jer rasa umah saya tu besar sgt2 lah plak...
Masa majlis lansung adalah kawan2 adik saya yg setia dtg mnolong...
Nama mereka? Bleh la diberi penghormatan di sini... hehehehe
1.ecah
2.alip
3.aidil
4.emy
5.dan beberapa org lagi kawan dorg yg x saya tau namanya

Di kesempatan ini saya juga ingin ucapkan thanks a lot pada semua yg dah membantu dalam menjayakan majlis gilang gemilang kakak saya tu...
X lupa, sepupu saya yg jd pengapit-à siti aminah. Huhuhuhu...
Dah hbis jer majlis tu saya juga mngambil masa kira2 sebulan juga utk mngemas umah kembali...
Kenapa?
Sbb mak saya x berapa nak sehat.. huaaaa....
Pastu ditambah plak waktu tgh cuti sekolah, order kueh pulak kemain banyak..
Adusss... penatnyer.... mmg x bleh nak diungkapkan dgn kata2..
Dsbbkan mak saya x baper nak sehat, kerja2 penghantaran bertukar tgn kepada saya.
Dengan itu rasmilah kerja saya sebagai pengganti mak saya di rumah nih...

Seminggu sebelum kakak saya bernikah, mak saya dilanda penyakit yg saya agak konfius lah jugak nk citer... nak dijadikan citer, dalam kul 1 pagi saya bawak mak saya pergi hospital. Then MA kat c tu srh mak saya pegi jumpa dktor utk pesakit luar keesokan harinya even mak saya pernah datang c tu before tu... yg sy pelik masa tu, dia x der refer ker kat mak saya punyer kad? Pelik btol! Padahal last time mak saya dtg, another MA tu siap nk anta mak saya pergi hspital mlk lagi... Nampak sangt masa saya bawak mak saya pagi tu MA tu x buat kerja ikut prosedur sepatutnya! Huh! Dia ingt nyawa org main2 agaknyer??

Tensen sgt2 masa tu! Saya bajet kalo pg emergency tu diorg bleh la bg reference letter ke utk saya bawak ke hospital mlk, nih dia srh mak saya balik! X ker saya nih sakit hati?? Sbb last time pergi tu, another MA tu mmg srh dtg supaya leh bawak mak saya pergi hsptl mlk....
Kalo ikutkan hati, saya nk jer pergi emergency mlk trus masa tu... tapi bila mak saya kata dia dah ok saya pon rasa agak ok lah.. xder la saya bawak dia pergi hospital mlk.... masa tu plak kalo ada klinik kat alo gajah tu bkk x perla jgk. Dah tentu2 saya pergi klinik daripada saya pergi hspital mnyakitkan hati nihhhh...

Next day, saya pergi klinik shiela... dr doktor tu mcm2 info saya tau ttg masalah mak saya tu.. masalah nya mmg bnyak kemungkinan.. salah satunya, mak saya kurang darah.. sementelah plak mmg kulit mak saya tu saya tgok sejak azali macam tu.... dktor shila trus bagi srt utk saya refer ke mlk... akhirnya! Mak saya plak masa hr tu nampak sehat jer...
Kami bleh lagi ke rumah sedara mak kat lubok kepong... ada kenduri kawen~~
Dan mak saya makan nenas dgn senyuman melebar even di larang oleh saya berkali2.............
Malam tu, agak2 dah nak mghrb, penyakit mak saya kembali lagi.... buat pertama kalinya saya melihat ia berlaku dihadapan saya... kueh yg mak buat ptg tu trus saya tinggal kan x di packing and saya trus bawa mak saya ke hospital mlk. Masa tu... bulu roma saya meremang2... x taulah kenapa...

Around 12.30 am saya blik tgglkan mak kat hspital mlk... tu pon mak saya yg paksa balik.. dengan alasan dia x de apa2.. saya yg sememangnya lurus macam batang kayu nih trus bawak adik saya balik..... sebelom balik mak saya dah bagi macam2 amanat kat saya. Duit lembu, duit ayam, duit telur masin, duit kentang, ambil semua barang dapur yg nk dimasak masa kenduri... whoaaa.... banyak giler.... sampai jer rumah saya terus packing kueh dengan linangan air mata sebelum adik saya dtg teman saya... pas abis packing kueh, hati saya jadi x tenang and lansung x bleh tidor... kami kemas2 umah pastu terus ke hspital mlk kira2 jam 3 pagi..... bila sampai jer kat wad emergency tu, saya tgok mak saya x tidur dan berpeluk tubuh kesejukan...... rasa nk nangis saya tahan dalam hati dan trus bagi mak saya sweater saya yg tebal tu,..... huhuhu... saya mmg pandai berlakon.... nasib baik masa saya dtg tu saya nampak mak saya tersengih2 memandang saya. X sangka lah tu anak dia dtg cam hero yg nak mnyelamatkan mangsa kesejukan... ekekekeke...

Saya cakap kat mak saya dan adik tggu kat luor.. malas nk blik. Td kami blik just nk packing kueh jer... huhuhuhu... x sampai 10 minit duk kat luor ngan adik saya, tb2 ada dktor hensem kuar and pggil nama saya... hahahahahah... suker3....!
Saya masauk ke ward n mak saya cakap dia dah bleh discharge dah pon..
Huhuhuhu.. lega giler bila dgr mak saya cakap cam tu..
Pastu sampailah hari jumaat a.k.a hari terakhir sblom kakak saya dinikahkan, saya ttp perlu bawa mak saya ke hospital mlk untuk rawatan susulan..
Selepas majlis kakak saya pon saya masih bawak mak saya ke hospital mlk.. Sehingga kali terakhir saya bawa mak saya jumpa dktor di klinik dada, dktor still x pat bg tau apa sbnarnya penyakit mak saya......

Ringkasnya, cuti kali nih saya mmg xder masa utk diri sendiri.. sedihnya....
Tapi saya x kisah.. asalkan mak saya dapat rehat dengan cukup.... hehehehehe.. pas saya balik study nih camner lah mak saya yer... cedihnya…
Nasib baik saya dgr kawan saya bg tau kelas kami hnya 3 hr je sem nih...
Mak saya lah org yang mengatur hari2 yg ptt saya pulang ke rumahhhh...
Huhuhuhu....