30 September, 2010

dari PD, tiba di senawang!

 

  • pada 22 september yang lalu  gomokpendek telah berjalan-jalan di taman rerama. kemudian, hari sabtu… aktiviti rutin adalah menghantar kueh ke gerai… cuaca? memang panas tahap cipan. hari yg menarik juga untuk snap picture! haha.. nanti nak buat entry snap suka2 lah..
  • haa.. berbalik kepada cerita sebenar… (apalah juga yg ak merepek tadik??) okey.. setelah suka-suka berjalan kan hari rabu tu, sekali lagi hari ahad aku melakukan aktiviti yang sama tapi tempat yang berbeza lah yer? tempatnya adalah port dikcson a.k.a PD!
  • reason ke sana adalah sebab untuk hantar adik lelaki aku yang cukup rajen balik tiap kali weekend!. ok, x juga. dia balik kali ni sebab kami pegi beli barang tunangan dia.
  • ok, back to PD! da real story here! banyak juga gamba, tapi untuk tontonan umum di sini, aku hanya akan terbitkan dua tiga jer..

IMG_3397macam bese.. mangsa model adalah adik gomokpendek.. amacam? candid jer.. mesti bengkak jiwa parah nengok muka dia kat sini! miahahaha… 

IMG_3406

 ramai gak orang kat pantai nihhh… almaklumlah… hari ahad! heh…

IMG_3410

banyak-banyak tempat, tepi pelampung jugak ak tengok org.. cuaca agak panas di ketika ini!

IMG_3446

adik aku buat muka ala2 segan. konon2 x tau ak snap gamba.. segan lah tu orang tengok dia amik gamba ala2 model tyra banks! (pengaruh america’s next top model) 

IMG_3505

  satu lagi gaya model.. hahaha.. nih kat simpang traffic light sebelum ke kem adik lelaki sayer…

 

IMG_3513

adakah adik saya rasa dia model? katakan ya jika anda sokong.. atau tukar jerlah pandangan anda jika meluat! hahahaha..

 

IMG_3527

pendek kata.. tempat nih memang memberi inspirasi untuk saya capture~

 

 IMG_3536

ini adalah gaya yang paling memikat.. almaklumlah.. duk tepi jalan.. ramai tol yg menganggu gugat! huh!

 IMG_3558

ini mak.. mau sahaja bilang.. mak buat gaya apa? tapi oklah tu mak!

 

IMG_3607apa yang di renungnya? huhuhu.. lu pk lah sendiri! anyway, nih kat senawang sudahhhh..

  • hah.. kenapa tetiba ak ada kat senawang? yer2.. kami pergi berhari raya di rumah anak buah mak a.k.a sepupu ak juga… nih kat umah dia lah… 
  • dalam perjalan balik umah dari senawang plak hujan.. highway berkabus.. lagik teruk dari hujan lebat!. redah sajer.. 20 minit sampai alo gajah.. pe citer?
  • singgah kat kampung.. mak nak jumpa p.itam~ berkampung sekejap kat situ~ dan.. mata pon dah manja2 ajak tido… huhuhu
  • jauh perjalan luas pemandangan! terima kasih… ;))

29 September, 2010

30 Days of Challenge? boleh ker?

30 Days of Challenge


Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself

Day 02- The meaning behind your Blog name




Day 03- A picture of you and your friends





Day 04- A habit that you wish you didn’t have





Day 05- A picture of somewhere you’ve been to





Day 06- Favorite super hero and why





Day 07- A picture of someone/something that has the biggest impact on you





Day 08- Short term goals for this month and why





Day 09- Something you’re proud of in the past few days





Day 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad





Day 11- Another picture of you and your friends





Day 12- How you found out about Tumblr and why you made one





Day 13- A letter to someone who has hurt you recently





Day 14- A picture of you and your family





Day 15- Put your iPod on shuffle: First 10 songs that play





Day 16- Another picture of yourself





Day 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why





Day 18- Plans/dreams/goals you have





Day 19- Nicknames you have; why do you have them





Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future





Day 21- A picture of something that makes you happy





Day 22- What makes you different from everyone else





Day 23- Something you crave for a lot





Day 24- A letter to your parents





Day 25- What I would find in your bag





Day 26- What you think about your friends





Day 27- Why are you doing this 30 day challenge





Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?





Day 29- In this past month, what have you learned





Day 30- Who are you

Taman Rama-Rama

 

  • beberapa hari yang lalu, (ceh.. tetiba ayat camnih) gomokpendek memang dah janji ngan haw dan cik tom! janji apa? haha.. janji nak revealed gamba gomokpendek! hahahaha.. ya2.. gomokpendek pasti akan tunaikan! hahaha.. sebelum itu, dengan ini dipersembahkan.. gamba sempena aktiviti berjalan-jalan di taman rerama! hehehe..
  • ok, bayaran untuk masuk adalah rm8 untuk dewasa dan kanak-kanak  rm5. kemudian, dia open hanya dari pagi iaitu jam 8.30 hingga jam 5.30 petang. dannn.. tidak lupa, bayaran untk kamera anda(jika bawa) adalah rm3! huh~ kamera pon kena ada tiket. mcm baby plak! hahaha…
  • masuk jer lepas kaunter bayaran, ada tangga untuk di daki. dan macam biasa, mmg ada kawasan yang disediakan untuk bergambar dengan haiwan eksotik seperti ular! dan di bahagian tersebut juga ada burung(lupa namanyer) yang agak pandai mengajuk suara manusia~~ (ala macam kat zoo jugak!) huhuhu…

IMG_3080

ini adalah pintu gerbang masa nak masuk taman rerama… kat atas tu adik sigomokpendek yang  jadik model x bergaji~

IMG_2715 IMG_2717 IMG_2719 

okey, 3 gamba sekali jalan dia punyer citer.. disebabkan ini adalah taman rerama, pasti banyak juge rerama yang jadik arwah. so, rajen betul dorang awet! hehehehe.. tengoklah.. bnyak gila insect yang sewaktu dengan rama2 yang diawetkan dan dijual siap dengan frame!

 

IMG_2734

kerusi nih kat depan pintu sebelum nak masuk kawasan rerama. dalam nih masuk2 jer ada tiga bahagian. rama, serangga berbisa dan kolam ikan koi.

 

IMG_2798

nih buaya apa ek.. x ingatlah.. hahaha… yang penting buaya nih berada di sekitar kawasan ikan koi juga… selain ada buaya, kat area tu ada kura2 juga. macam2 jenis ada! besar-besar plak tu! huhuhu…

 

IMG_2868

nih lah air terjun berserta kolam ikan koi… ikan2 dia memang banyak… tapi nih hanya sebahagian.. ada lagik bahagian lain…

  • lepas jer kat tiga bahagian nih, kami masuk plak bahagian lain. ada ikan besar dari amzon, ada buaya america, ada ular pelbagai jenis, ada tapir!, ada burung, ada apa lagi yer.. pendek kata memang ada macam-macam! huhuhu.. sangat berbaloi pergi sini!
  • nak tau macam-macam lagi tentang tempat nih? klik SINI..
  • SELAMAT BERCUTI!

P/S: waktu gomokpendek pegi nih memang sangat-sangat best..perasan tak senang jer gomokpendek amik gambar tanpa ada orang ganggu?? haaa.. sebab memang waktu kami pergi nih org bleh dikira ngan jari jer! kami pergi hari RABU!

24 September, 2010

mimpi

  • dua malam lepas......
  • ak mimpi... ak ngah wat rumah.. ala2 renovation pon ada.... 
  • orang cakap, kalo mimpi buat rumah maksudnya nak bernikah!...... tapi kalo yang mimpi tu dah kawin, nak dapat anak.. kalo tak silap la.. heh..
  • kejap...kejap..kejapp.... aku bernikah? ni sakit demam ke sakit apa nih? err.. ada sesapa yang nak ke kat aku? miahahaha.. aku mau gosok-gosok mata dan renung kembali. muke banyak bekas jerawat(ala2 chicken pox), kulit x baper nak mulus, pendek n gumuk. ok. saper nak?? hahahaha..
  • adakah keterlaluan? tapi aku still cantek.. sebab masih tiada kecacatan. bak kata cik awe, cantik kan subjektif~ lalalal (gomokpendek saje jer buat muka x tau kat cik awe) hihihihi~
  • dua hari lepas (siang) telah pergi berjalan2 ke taman rerama! sgt seronok.. sbb xder org.. nih kan bukan waktu cuti! hahaha.. so, seronoklahh.. dapat mik gamba ngan selesa! nanti2 lah citer tu yer? hihihi~

22 September, 2010

berjalan-jalan tanpa tu..

tegasnya diriku ini pada saat ini ingin menyatakan bahawa... biarlah gambar yg menceritakannya! hahaha..
tapi akan ada lah sket2 caption... sebagai penerangan kepada gambar yang x cantek tu ok? sekejap ehh.. sekejappp....

dari rumah, perjalanan menuju ke sg. udg.. saja2 lalu sini sebab nak tunjuk pada cik anis kepelbagaian  jalan yg ada.. hahaha.. seronok tol..


cik anis singgah sini kejap. isi minyak. berada di sini menunjukkan kami sebenarnya telah berada di pekan sg. udang.. huahaha.. cuaca x berapa nak redup.. panas sepanjang jalan!


waaaa.. sudah sampai pantai.. ini adalah pantai putri. memula sampai kat pantai kundur. tapi x berhenti. lalu sahaja.

kat sini bleh nampak pelantar. ada kapal besar-besar lagi. cantik!


ini adalah cik anis.. saya minta dia jadik model. wajah? dirahsiakan atas sebab-sebab keselamatan! 


taraaaa... si gomokpendek! warna warni plak baju hari tu! hahah.. cik aniss kata dia suka gamba nih sbb nampak gomokpendek saja. ada ke patut?? hahaha.. ini kes salah setting ok?


penat di laut, kami gerak ke darat! haaa.. ini lah melaka. jalan2 kat banda hilir jap

waktu-waktu cuti memang ramai orang. tapi.. waktu x cuti pon org tetap ramai! terutamanya area kat sini. haissshh..


pernah naik nih? pernah sampai sini ke? inlah muzium samudera! cantik betol pemandangan kat sini..


cuba baca kat badan dia~~ haa.. menara taming sari! sila..sila..sila lah naik...


ini dataran pahlawan megamall... kompleks membeli belah terpanjang di selatan malaysia~



sedikit dari laluan river cruise.. pemandangan di sini telah banyak di naiktarafkan oleh kerajaan negeri melaka. mmg cantekk.. waktu malam pon cantik..


ini adalah soto ayam... nyummm


ini pula adalah? nasi ayam penyet~ sedap!


3 season iced tea.. err.. betul ke nihh? redah jerlah!


iced blended cik anis


inilah tempatnya kami makan. miahahaha.. di mitc.. 


ini mydin MITC. sesak sepanjang masa! err.. nih kat belakang


perjalanan diteruskan ke merlimau sbb nak cari umah sewa cik anis. nih kat area duyong..
begitulah perjalanan tanpa hala tuju gomokpendek bersama bff nyer cik anis. kesian kat kami. nak p beraya umah kengkawan sumer xder! miahahaha.. sumer gamba yang diambil adalah dari dalam kereta... sbb tu gambanyer tak berapa nak cantik yer.. kecuali gambar di pantai dan gambar makanan! huhuhu..
sebenarnya jauh gak perjalanan kami. yang di ceritakan hanya separuh! huhuhu.. daaa..


16 September, 2010

mood rayer = gamba rayer


  1. dengan ini dipersembahkan... gambar-gambar sempena raya! hahaha.. sepanjang berhari raya ni, memang banyak sanagt gambar-gambar yang telah diambil.. dan hanya lima keping nih jer nak kongsi.. hahaha.. next time kalo rajen mau tunjuk lagik..


ini adalah gambar bekas kueh.. hahaha.. 


ini adalah meja makan.. siapa-siapa yang datang pasti akan terus duduk singgah kat sini.
 syok betuk stay kat sini ye.. heh..







sekali jalan jerlah citer untuk tiga gamba nih yer.. ini adalah gamba di sekitar river cruise melaka. siapa-siapa yang tidak pernah naik bot kat sungai melaka, sila angkat ibu jari! haa.. marilah ke melaka.. macam2 ada.. sediakan duit jer ok?? hahaha.. 

p/s mana si gomokpendek?? aduhai.. kalo dah aku yg capture picture kat atas tu, macam mana ak nak ada dalm tu... yer x?? hahaha...

11 September, 2010

soalan percubaan SPM (Soalan Pandai Mudah)

anda pernah tak??

1. keringkan rambut dengan pengering rambut di hadapan kipas kaki panjang dengan kelajuan 3?

2. guna internet mobile even sedang berada di depan pc...

3. ada orang gila2 panggil nama kita tapi kita tak dengar.

4. dah seharian sibuk, tiba-tiba perasan kat pangkal lengan ada lebam besar duit 20 sen.

5. makan tanpa henti dalam sejam atau lebih. rekod anda??? hahaha..

6. tido seharian tanpa keluar bilik. dah jam 9 malam baru keluar rumah atau bilik! haaa..

ok la nih je lah dulu. nanti tanya lagi.. tapi ada ke yang nak jawab.. huhuhu.. :-[

10 September, 2010

26 August 2010?

  1. ok, sekarang ada sesuatu nak taip. dan sekarang adalah waktu pelik. pelik  dalam dunia ak sendirik k.. hahaha.. sbb ak continue buat n3 lagik tuk harini.. cam x cayer yang ak rajennn! haa..
  2. ok.. (dah dua kali ok.. pe hal??) sebenarnya n3 nih tuk recall balik ingatan kawan2 yang sgt baik hati dan berjiwa tolong menolong yang tidak berbelah bahagi. hahahah~~ saper ehh?? cth: kak Qies, cik tom, cik ellen, haw, dan lain2 yg baik hati!
  3. pada 26 ogos 2010 yang lalu, ak duk depan lappy pastu nengok blog lama. pastu blog riki kat blog otai2.. pastu plak tengok dorg tayang2 income masyukkk dari nuffnang. salu jer ak nengok nuffnang nih., tapi xpernah heran pon sejak dari 2007 ak blogging! hahahah.. giler x?? sbb masa tu ak terlalu fokuskan dalam fikiran ak bahawa blog ini adalah wadah santai untuk dapat ilmu thru membaca blog2 best! hahahah... 
  4. tapi kini, hobi itu telah bertukar pada tarikh yg digunakan sebagai tajuk n3 ini! yezzaaa.. err... alasan hadap blog still membaca tapi diselitkan juga dgn ads dr nuffnang.. huhuhu.. dannn... tiba2 pagi td cek.. hahahahaha... nuffnang bg ak duett?? hahahaha.. biar betol? ekekeke.. tapi xderla bnyak mana.. tapi tetap buat ak senyum lebar! hahahaha...
  5. dan... juga... selepas 15 hari create blog baru nih, dah ada 50 follower~~ lalala.. dan follower ke 50 adalah cik rapunzel... tQ ya si rapunzel dada!

selamat hari raya!

Di kesempatan ini, sayer ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua yang mengenali saya, si budak gomokpendek ini. ampun dan maaf sekiranya pernah menyakiti hati anda semua sepanjang berada di alam maya ini.. 

sekiranya anda follow saya dan saya x follow anda kembali, sila beritau! jgn simpan dalam hati or marah2 kat depan PC ok??
 hahaha.. 

sempena raya ini juga sayer xder gamba lagi. sangat malas mau connect camera ngan lappy. waktu dah bosan2 nanti akan bakal muncul lah gamba2 sempena raya..
nantikanlahhhh.. 

09 September, 2010

sudah gores kupon parking??

1. sila perhatikan imej di bawah dengan perasaan hiba. jangan gelakkan mangsa! anda juga mungkin bakal menjadi seperti mangsa tersebut....

 2. hal seumpama ini pasti akan berlaku sekiranya kamu-kamu semuanya tidak menggoreskan kupon letak kereta yang telah ditetapkan. ok. ini yg berlaku pada saudara aku.. hurm... yerla2.. ini yang berlaku pada aku! hahahaha~~ sebenarnya, secara jujurnya memang ak malas nak goreskan kupon tu! sebab? sebab masa tu aku bajet mak nak masuk kedai Lorenzo tu kejap jerw... so, xleh gak salahkan ak 100%! (nak jugak x salah..) masa ngah ak sebut membelek-belek tudung kat Ariani xder plak penguatkuasa datang! hik..hik..hik..

3. sebaik sahaja disaman di hadapan mata, cepat-cepat lah bergerak ke bangunan Graha Makmur di Ayer Keroh~ locationnyer sebelah JJ, berhadapan dengan Melaka Mall yer.. haa.. sebab, dalam masa satu hari, anda bakal dapat diskaun dan hanya perlu bayar RM5 sahaja instead of RM30! kalo lebih dari err.. baper bulan yer? sebulan or 3 kot, kamu x bayar2? haaa... RM50!  ada ayat tindakan mahkamah bakal diambil kat situ, tapi dah dipotong. mungkin x praktikal kot! hahaha.. 

4. nak bayar saman nih pon xderlah susah pon.. masa aku masuk bangunan Graha Makmur tu, dah jumpa.. hehehe.. xtau mana nak tuju? xtau nak bayar camner?? haa.. pak guard yg baek hati ada! kamu jgn risauuu! terus jer pegi kat pak guard, sebab dia akan ajar kita camner nak bayar. paling best bila pak guard tu baik hati plak ada memang tengah pegang nombor giliran yg org dah x mau.. cepat lah giliran anada! (mcm aku la tu!)

5. untuk dapatkan diskaun tadik tu bukan bleh trus pergi bayar kat kaunter! tunggu dulu.. kamu perlu berurusan dikaunter pelbagai di bahagian depan terlebih dahulu. di situ, kamu perlu isi satu borang berkaitan rayuan untuk dapat diskaun yerr.. haa.. pastu kerani kat situ akan ambil saman tersebut dan checked untuk bagi diskaun. pastu tunggu jerlah giliran untuk ke kaunter bagi urusan pembayaran yang hanya RM5! huhuhu..
jangan risau.. x lah lama sangat nak tungggu sebab  selalunya kaunter akan di buka dengan banyak.. 

6. kesimpulannya, jangan malas mau gores kupon letak kereta! 



03 September, 2010

pahit::manis::pahit::manis::pahit::manis::pahit::manis!

  1. rata2 bila blogriki, sumer bloggers akan citer pasal raye.. so, ak pon nak mereban pasal rayer gak lah! hehehehe.. tgh ada mood nih.. 
  2. sumer org pasti akan kata hari raya adalah hari yang penuh bermakna.. yeah.. bermakna tu, maksud nya pasti berbeza2 bagi setiap org kan? sbb tu lah ada macam2 versi citer hari raya! hehehehe.. semuanya pasti cerita2 sejarah lama.. kenangan manis yg x dapat kita lupakan! kalo pahit pun, kita anggap ia manis apabila kita mengenangkannya kembali...  apakah??
  3. bagi ak, syawal kali ini maseh seperti 12 tahun yg lalu~~ huuu~ sama saja! kami sekeluarga akan pakai pakaian baru dan masing2 akan perasan macam cantek lebih daripada biasa. selepas semuanya bersiap, mcm biasa sesi salam2 dan bermaafan serta berposing2 amek gambar.. huhuhu... tapi taun nih ayu xder.. rayer umah mak mertua! selalunya pagi2 ada sahaja tetamu yg akan sampai ke rumah kami.. kawan, sedara dan pendatang yg x diketahui dari mana!
  4. kemudian, kami akan ke pusara arwah abah di kampung sebelah abah juga... lepas tu, terus ke rumah mak long dan mak ngah. selalunya mmg x lama.. dari kg abah, kami ke kampung sebelah emak pula.. dalam 3 tahun ini... nenek dah xder.. salu kalo nenek ada, kami akan duk kat umah kg mak tu sampai malam! tapi taun lepas, naik pon x rumah kampung! mungkin mak kecewa.. terus sahaja ke kubur.. then, g umah pak itam (abg mak satu2nya)..
  5. hari raya kedua selalunya rumah kami akan menjadi salah sebuah rumah yg akan diserang para tetamu secara besar2an.. huhu.. 
  6. sehari sebelum raya atau hari bantai, biasanya ak dan adik bradik akan kelam kabut mengemas umah dan prepare utk saat2 akhir. maklumlah, kalo dah meniaga tu, umah mmg x berusik! dah terdesak baru lah nak pantas2 mengemas.. hahaha.. sementelah pula kalo maseh di zaman 'student2' dulu, salunya ak akan balik kg mmg lambat! bukan apa, kelas sentiasa ada jer.. xpernahnyer dapat balik awal! huhuhu..
  7. walaubagaimanapun, ramadhan taun nih lebih indah buatku kerana dapat sentiasa  bersama emak. itu sahaja. dan pada pagi syawal, ak hanya mau emak senyum! lalalaala~