30 October, 2011

surat terbuka saya kepada cikgu cikgu saya

Asalammualaikum dan selamat sejahtera.
kepada cikgu cikgu saya yang pernah mengajar saya, atau juga yang mengajar di sekolah dimana saya belajar dari sekolah tadika, menengah, tingkatan 6 dan universiti. surat terbuka ini, saya tujukan khas untuk anda semua...

cikgu cikgu, saya tau masa time sekolah dulu ramai cikgu cikgu yang tak berapa nak berkenan kat saya.
yer... sebab masa sekolah dulu, nakal memang bukan kata boleh tahan. memang tak boleh tahan.
tapi kini, baru saya sedar. tindakan saya itu ibarat karma. baru saya tahu perasaan cikgu masa saya jadi anak murid cikgu.

memang selalu terjadi...
cikgu marah x bawak buku latihan/nota
saya cebik kata saya punye suka lah. saya yang nak belajar. bukan cikgu. cikgu apa susah
TAPI
bila dah jadik cikgu, baru saya tau kalo cikgu tak tanda buku saya dan kawan kawan, cikgu akan dianggap makan gaji bute sebab tak sebok buat keje.

Selalu juga..
cikgu marah bila keje saya tak pernah nak siap
saya cebik kata cikgu aja ntah apa apa. saya tak faham!
TAPI
bila dah jadi cikgu baru saya tau rasa bila budak cakap dia x faham bila kita mengajar... bukan salah cikgu.. tapi saya yang malas nak belajar. padahal cikgu dah berbuih buih mulut bercerita kat depan

Selalu juga..
cikgu marah bila saya selalu ponteng sekolah dan ajak kawan ponteng sekali pegi jenjalan.
saya cebik dan kata ikut suka sayalah nak pergi sekolah ke tak. cikgu peduli apa?
TAPI
bila dah jadik cikgu baru saya tau.. cikgu kena buat macam macam kalo anak murid tak pergi sekolah. dari surat amaran hingglah kena pandang serong oleh kawan kawan dan pengetua. T_T

lepas tu pulak...
bila budak bawak mp4 pergi sekolah. saya teringat saya selalu bawak walkman pergi sekolah.
bila budak tido dalam kelas,saya teringat saya suka tido dalam kelas yang matapelajarannya saya tak suka... 
bila budak buat bising saya teringat yang saya juga suka bikin havoq kat belakang kelas...
bila budak meniru masa exam, saya teringat juga betapa saya sayang kawan baik hingga bagi kawan baik tiru kertas exam saya.
bila budak menconteng meja, saya teringat saya juga suka melukis tulisan kreatif di atas meja
bila budak suka keluar kelas mau ponteng kelas saya, saya teringat yang saya suka meronda dengan kawan baik satu sekolah. makan angin kejap.
bila tengok budak pompuan pakai tudung pendek, saya teringat saya juga pernah berkali-kali  kena warning tukar tudung sebab tudung pendek.
bila budak kena hambat time waktu koku, ya saya juga teringat saya pernah kena hambat sebab tak nak masuk kelab/badan beruniform kat sekolah
bila budak suka suka berani lawan kata kata saya, saya teringat saya juga suka melawan kata kata cikgu....

sebenarnya, ada banyak lagi insiden insiden ngeri. cikgu kan cikgu. cikgu faham faham jelah pe insidennye.
ringkasnya, saya kagum dengan cikgu cikgu sekalian dan kerana itulah saya pon jadi cikgu :))

ikhlas,
-anak murid cikgu yang dah jadi cikgu-

 tinta jemari :)) oh, cikgu!

29 October, 2011

coupon for two dan idea

kadang kadang, walaupon kita rasa kerja kita mcam simple.
tapi susah sangat nak siap.
ok, lambat sangat nak siap sebenarnya sebab bila buat keje sorang sorang
kau tak kan tau yang keje kau buat tu ok ke x? salah ke betul? dan sebagainya.
cube ada orang kat depan kau. rajin plak orang tu melayan kau.
alahai.. rasa cam tanya kat bf pon ada kadang kadang. but, sudah tentulah dia bff saya. :)
thanks to be there.

kadang kadang kita perlukan teman di sisi.
walaupun..
kita rasa kita cukup tenaga, fikiran dan kuasa minda untuk melakukan sesuatu
namun,
bila ada seseorang. kekuatan itu makin erat.


thank you cik bintang yang sudi membuka hamparan idea buat saya ^_^

tinta jemari :)) ini bukan entry puja puji kawan sangat. dan bukan sebab luper bayar duit coupon for two di windmill..
dan entry ini sepatutnya telah dipostkan pada hari rabu (ke khamis?). sekian.

26 October, 2011

FOBIA

fobia. kita selalu menyebut fobia itu, fobia ini. tapi...
tau apa maksud fobia yang sebenarnya?
menurut kamus dewan bahasa dan pustaka edisi on9, fobia bermaksud  ketakutan yg amat sangat akan sesuatu.

semua orang ada ketakutan yang amat sangat akan sesuatu kan?
.....ada orang takut sangat tempat tinggi
.....ada orang takut sangat nampak api
.....ada orang takut sangat gelap
.....ada orang takut sangat binatang berbisa
.....ada orang takut sangat petir dan guruh dilangit
.....ada orang takut sangat hantu!
.....ada orang takut sangat bila drive sbb penah xcident
.....ada orang takut sangat bila tiap kali nak kuar result exam
.....ada orang takut sangat tengok darah

dan...
tau x ada orang takut sangat bila kematian demi kematian sering hadir dalam hidupnya sehingga tidak lagi sanggup untuk menerima berita kematian orang orang yang dikasihinya...

25 October, 2011

hidup bukan selalu indah

hidup bukan selalu indah
bila kau kata kau mau cinta
maka kau harap dia cinta kau

hidup bukan selalu indah
bila kau mau rasakan bisiknya
bagai angin yang berhembus

hidup bukan selalu indah
bila kau selalu mau dia ada
bukan kala indah, tapi juga kala duka

hidup bukan selalu indah
bila kau mau dia kata rindu
buat kau pula tertunduk malu

dan...
hidup bukan juga selalu indah..
bila kau kata kau mau dia di sana
berdiri biarpun dia terbujur kaku
biarpun tinggal jasad yang kau renung...

suka? like lah!

MEMBUAT KEPUTUSAN

untuk membuat keputusan adalah mudah. proses nak buat keputusan tu sangatlah susah!
ok, itu aku sebenarnya.. dalam hidup nih, hari hari nak kena buat keputusan kan? sampai kadang kdang mak aiiiii.. bosannya ak nak buat keputusan kan??  selalunya apa keputusan keputusan yang kita nak kena buat?

1. makan. ha.. nak makan lauk apa?
2. parking. celah mana ak nak parking??
3. baju. hari ni ak nak pakai baju yang mana eh...? minggu lepas dah pakai ke yg nih?? adoiiiii!
4. duit. kenapa duit ak cepat habis? cemana ak nak buat duit lagi? nak meniaga ke x?
5. gambar. belah mana ak nak snap pic budak nih eh? boleh x kalo aku nak duk celah tu.  hmm..
6. makan(lagi). aahhh.. nak makan apa nih? nak makan kat ne.. banyak plak pilihan kat dalam MP nih kan?
7. henpon. huaaa... apo jenis henpon ak nk bli nih?? samsung? sony? nokia? eh.. nokia cam dah x best kan?
8. laptop. damnn! ak pening tahap babun. mana lagi ok? bape hdd dia? graphic card dia cemana? oohhh tidak!
9. keje. cemana nak buat keje  nih. nak buat hari nih ke besok keje boss bagik nih eh? hahaha
10. update blog. nak update sekarang ke? ke esok je? nak kumpul material dulu ke sebelum menaip? kah kah kah! pastu konfem tak buat buat entry ak..

ok, dats all for today!

tinta jemari :)) saya dah de lappy baru. sangat laju kini mengeupdate! buweeek!