12 December, 2014

TIPS PENGGUNA: PENJAGAAN WAJAH!


Salam dan hai semua...~!

haa.. entry kali ini membawakan kepada anda tentang tips menjaga kebersihan wajah!
selalunya kita melihat betapa cantik halus mulusnya wajah orang di sekeliling kita kan?
agak-agaknya bagaimana mereka menjaga kebersihan wajah mereka?
baiklah.. sebenarnya, kita perlu faham bahawa setiap orang mempunyai ciri-ciri kulit mereka yang tersendiri.. tapi, secara asasnya kita boleh amalkan kaedah penjagaan wajah untuk melindungi wajah kita daripada sebarang cela. mudah! semudah 1, 2, 3!

1. Cuci Wajah!
Bagi mereka yang memiliki kulit cepat berminyak.. atau tidak berminyak sekali pun.. anda tetap perlu mencuci wajah. ya, ini sangat penting bagi mengelakkan wajah kita diselaputi dengan debu kotoran yang sebesar zarah itu... kena ingat, sikit sikit lama lama jadi bukit! haa.. begitulah juga adanya bagi kuman sebesar zarah di wajah kita ya kawan kawan!

2. Cuci wajah dengan pencuci!'
Baiklah, cuci sahaja mungkin cukup bagi sesetengah orang.. tapi tidak bagi anda yang mengalami masalah kulit yang ketara dan sering terdedah kepada habuk dan noda. Pastikan anda mencuci wajah anda sekerap yang mungkin setelah berada lama di luar.. dan jangan lupa untuk mencuci dengan menggunakan pencuci wajah ya!

3. Gunakan pelindung matahari
Pelindung matahari sangat penting untuk menjaga kualiti kulit kita. Ramai dalam kalangan kita tidak mementingkan penggunaan pelindung matahari atau sun block ketika berada di luar rumah. Jika anda reda biarkan kulit wajah anda disirami cahaya mentari, tolong jangan tanya kena kulit anda kusam dan gelap seolah-olah tak bermaya!

4. Krim malam
kadang kala kita lupa untuk menggunakan krim malam. Tahukah anda apakah fungsi krim malam? Ya, ada pendapat yg mengatakan kulit kita lebih baik berada dlm keadaan fresh semasa tidur. Tapi, tunggu dulu. Bagaimana kalau fresh kamu itu maksudnya linangan minyak yg muncul sepanjang malam ke pagi? Haaa.. kan kes naya tu? Jika anda pernah membeli set penjagaan wajah, jgn ragu ragu utk gunakan keseluruhan set yg ada. Kan membazir jika tak dihabiskan? Tapi kalau akan mengakibatkan kulit bertambah bermasalah.. lupakan sahajalah! Ya, kita sendiri merupakan pakar utk kesihatan diri kita, ok?

Sekian sahaja tips daripada saya.
Si muka tak berapa cantik tapi bagi tips!
Hahahaha!

p/s ::

pendapat dan tips ini dibawakan khas buat anda berdasarkan pengalaman penulis sendiri sahaja. Keberkesanannya tidak dijamin. Usaha tangga kejayaan!

Adik beradik [Mak 1]

Mak. Aku ada mak. Kau pun ada mak. Apa cerita kau pasal mak kau?

Ini cerita aku.                                    

Adik beradik.

Sebagai anak ketiga daripada lima adik beradik, aku ini dianggap bertuah.

Along= abang
Angah= kakak
Alang= Aku
Achik= adik lelaki
Busu= adik perempuan

Nampak tak permainannya di situ. Tapi yg tak seronoknya sebab aku ada satu satu je. Tak ramai. Lebih baik daripada tak ada kan?

Aku selalu cakap kat mak. Pandai mak timing.
Tengok lah siapa?

Noraini Mohamad!
Aku senyum jek.
Baiklah!

11 December, 2014

Berhias!


Aku ni pemalas. Bab bab dandanan ni memang aku kurang minat. Sebab aku seorang yang selalu lengahkan masa dan apabila tiba masanya, aku akan tergesa gesa untuk buat sesuatu.

Begitu juga kalau keluar rumah utk ke sekolah atau jalan jalan.

Jadi, aku sebetulnya tiada masa utk pemerah bibir untuk dicalitkan pada bibir tebal mungil aku nih.
Aku juga selalu lewat untuk pastikan mataku dilingkari eyeliner Elianto yg ak beli 2 tahun sekali tu. Bedak? Victoria Jackson dah hampir setahun tak habis habis lagi. Tu pon banyak kak Sham dan perempuan perempuan sekeliling aku juga yg bantu bantu utk guna.  Aku bukan tak suka. Tapi aku rimas bila lambat.
Body lotion pon kadang kadang aku lupe nak pakai bila tidur. Mekap apetah lagi?
Jadi, kalau ada orang offer offer ak baeeeekk punya barang barang mekap nih, aku hanya mampu tersenyum ketap ketap bibir sajalah...!
Bukan ape.. kalau aku beli memang membazir lah jawapannya.

Aku bukanlah jenis perempuan boyish pun. Tapi aku juga bukan jenis jenis yang ala ala girlish. So not me sangat sangat!

Tapi kadang kadang tu memang aku tak nafikan aku pasti akan pakai juga.. terutamanya sewaktu aku kawen kan? Gila ngko kawen x berhias? Ecececeh... tapi xde la tiba tiba muka aku berubah kan? Aku pakai sikit sikit je. Nipis gitu. Malah, aku juga suka touch up touch up nih bila aku mewakili sekolah untuk ke mana mana. Contoh pergi amik anugerah ke... rakam gambar majlis kat luar ke.. ada program kat luar ke kan?  Mesti la aku kena tampilkan wajah kiut miut sikit. Sian plak sekolah aku kan malu de cikgu selekeh mekeh.. hahaha... tapi kan kat skolah aku rock jek.. baju mak aku n baju nenek aku pon ak   steady je pakai... hahahaha~ bila aku pakai je baju nenek aku, orang pertama yg akan detect masa tu mesti ustazah Yusraini..   hahahaha...

Tapi sekarang aku dah tak buat dah perangai senteng macam tu. Dulu mungkin sebab aku rindu nenek aku sangat kan?  Tak pun, hanya kerana kadang kala aku selalu bosan jadi diri sendiri. Aku cakap aku lah. Orang lain aku tak tahu lah. Harap harap orang lain tak senget macam aku kan..?

27 September, 2014

Tips pengguna!

Hai all..~
Anda semua pernah tak ada masalah nak baiki barang-barang anda yang rosak?
contoh:- laptop, kereta, motor, tv, peti sejuk dan lain-lain lagi..
mesti pernah kan? semua yang disenaraikan di atas itu memang pun aku pernah pergi baiki sendiri...  dan, pelbagai pengalaman telah pun ditempuhi~

Jadi, sekiranya anda ingin baiki barang di kedai:-

1. Jangan pergi sendirian!
Why?? sukati akulah nak pergi sendiri kan? apesal aku tak boleh pergi sendiri? haaa.. sebab, macam mana hebat pun anda, anda perlukan seseorang untuk buat keputusan pada masa-masa genting! contohnya, jika tayar kereta anda sebenarnya masih lagi baik.. tetapi pomen tu ye ye je cadangkan pada anda supaya tukar tayar kereta, konfem anda serba salah atau terpengaruh dengan cadangan abg pomen itu.. sedangkan, hellooo.. anda tak perlukan pun menukar tayar kereta yang baru. Anda datang ke bengkel pun sebab masalah brek kereta. Bukan tayar!

2. Jangan pergi tanpa ilmu!
Ilmu apa pulak nak dibawa setakat nak baiki barang kat kedai ye? Orang kedai dah ada ilmu cukuplah! kenapa kita kena ada ilmu? haa.. sebabnya supaya kita tak mudah terpengaruh atau terpedaya dengan kata kata peniaga yang suka-suka hati mak jemah dia je nak minta kita tambah itu ini dalam kes membaiki alat /barang kita tu.. jika tidak, perkara lain yang rosak, perkara lain yang perlu dibaiki... tak ke kes naya? sebelum pergi tu.. google google la sikit apa-apa masalah yang perlu anda baiki.. tak pun, cari dulu cara untuk selesaikan masalah menerusi bantuan pakcik google yang kita tak tau ensem ke tak nih.. hehehe..mana tau, anda rupa-rupanya boleh je selesaikan masalah anda tanpa perlu susah susah ke kedai atau mendapatkan servis orang lain!

3. Jangan pergi kedai yang anda tidak biasa~!
Biasanya, orang yang sudah selalu berjumpa dengan kita, mereka lebih bersikap ingin membantu dan bukanlah mencari keuntungan semata-mata.. hal ini kerana mereka tahu bahawa kita akan datang berjumpa mereka semula untuk servis yang lain kan? jadi, lebih baik kita amalkan untuk mendapatkan servis dari kedai yang sama.. ala-ala loyalt customer lah katakan.. ingat, peniaga pun manusia.. mereka juga pasti ada budi bicara yang kadang kala kita juga tak sangka kita akan dapat!

4. Jangan pergi satu kedai sahaja!
Eh.. eh.. tadi suruh pergi kedai yang biasa.. point ini tak bagi pergi satu kedai sahaja? haa.. macam ni.. kalau dah biasa tak apa kita pergi satu kedai.. sebab apa? sebab.. kita dah kenal peniaga.. peniaga pon dah cam muka kita.. Tang jauh dia dah nampak anda terkedek-kedek datang kan? tapi macam mana jika anda first time buyer? mesti hati runsing berbelah bahagi tak tau nak ke mana kan? jadi, survey lah korang.. survey.. jangan kerana malas survey, korang akan dapat harga servis yang mahal dan paling teruk sekali servis yang menyakitkan hati korang... haaa... masa tu dah tak boleh nak cakap apa dah.. hati panas meluap-luap jelah ye?

oklah, sekian sahaja tips pengguna daripada saya.. hehehe.. Tak tau lah kenapa hari nih terajin nak menulis tips!~

11 July, 2014

Kerisauan

Kerisauan
Ada satu saat kita rasa mcm risau sgt.
Ada org risau bila tiba-tiba gelas yang dipegang jatuh dan pecah berderai.
Ada orang risau tiba-tiba terhiris jari dek pisau saat memotong sayur mahupun mengopek kulit bawang. 
Aku juga pernah saat macam macam risau.
Risau orang kidnap aku yang gedempol buat jual organ  atau habis aku dirompak saat sendirian menaiki bas menuju sang cinta.
Risau juga bila sendirian di hotel. 
Semalaman menanti sang cinta. 
Tiga empat kali loceng bilik ditekan namun tiada siapa di luar. Kemusykilan dan kerisauan yg amat aku itu akhirnya terhenti dgn rasa lega dan senyum sinis. Saat membalas chat messenger FB dari sang cinta, aku dikejutkan dengan bunyi loceng bilik! 
Bunyi loceng pula seiring dengan gegaran dari telefon bimbit yang menunjukkan sudah masuk solat dan minta di upgrade kan. 
Tiba-tiba aku rasa benci pada telefon itu!

Pilihan

Pilihan
Hati hati buat pilihan.
Dari larkin. Dengan memeluk erat tangan sang cinta. Aku dan dia memilih milih. Bas apa rasanya selesa dan bagus sebagai kenderaan pulang.
Setelah sedikit perbincangan kami memilih Delima. Biar wajahku seakan tidak merelakan perpisahan kami di perhentian bas Larkin itu... tak bermakna aku dapat meraih simpati sang cinta untuk stay sehari lagi.
Mata ku hala pada tangan. Tepat pukul  2.38 menerusi jam Q&Q free pemberian agen insuran aku yg tak berapa nak agen tu bas mula bergerak. Pemandunya seorang lelaki keturunan India. Dari awal aku melihat gayanya ada sedikit rasa tidak berapa nak enak. Tapi aku diamkan dari pengetahuan sang cinta. Sebab pilihan ini majornya dari beliau. Lebiu darling.

Jadinya... sepanjang perjalanan radio hanya memutarkan lagu2 tamil. Aku pasrah. Cara pemanduannya bikin kepala aku menjerit mintak asam, gula vita c dan air.
Bila sampai tol Ayer Keroh ada satu perempuan cina dah standby nak turun. Di marah marahnya kata tak boleh turun. Tapi akhirnya dia bagi juga turun. Aku dah mula fikir.. apa pesen org la drebar nih. Nampak gaya aku pun tak boleh la turun dimana mana. Kiko dah mula bgtau dia berada di jalan berhampiran. Niat nak mudahkan adikku sorg itu terbantut. Aku setkan pada dia utk jumpa di mc sahaja.
Ituah pilihan aku. Menaiki bas dengan rasa yang tak seronok. Walaupun pilihan itu diambil dengan sedikit musyawarah bersama suami. Tak semua pilihan yg kita buat akhirnya akan menyenangkan dan buat kita tersenyum... hal ini buat aku berfikir.. memilih bas pon akhirnya boleh membuatkan kita rasa tak seronok dan rasa nak stopkan perjalanan dan tukar bas lain. Malah mungkin saja tak sempat sempat   rasanya nak turun  dr bas nih. Apatah lagi kalau memilih sang cinta?