06 June, 2015

Hotel Review : AmanSari City Square, JB

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

ok, kali ini nak cerita tentang Hotel Aman Sari pula. Di Johor ni ada dua rasanya hotel nih, jadi, kena make sure hotel yang mana satu anda pergi, jangan tersilap pergi lah pula kan? Peringatan mesra ini sebenarnya khas buat anda yang suka buat reservation online lah.

Nak dijadikan cerita, sebenarnya aku tak nak pun ke hotel Aman Sari ni. Tapi disebabkan aku ni ala-ala jebon yang gamble, aku dengan selambanya gi JB naik kereta tanpa buat tempahan hotel terlebih dahulu. Jadinya, hotel ini sahaja yang aku walk in dan ada kekosongan..  Itu pun selepas aku search menerusi mr google!

Pertama sekali, rate hotel ni memang lebih murah jika korang buat tempahan online! yang kelakarnya, aku buat bayaran depan hotel secara online dalam henpon je sebab nak kurangkan kos bayaran bilik! hah.. gitu gamaknya. Kalo bayar online lebih murah ye kawan-kawan semua...  so, dengan menggunakan kad american xpress.. terus je dapat tempah bilik yang sedia ada depan mata.. haha!

Tengok muke hubby yang letih balik keje.. sian sangat.. so cepat cepat check in dan boom terus dalam bilik hotel. Ok, hotel ni best sebab dia ada parking kereta yang aku rasa macam cukup lah untuk tetamunya. Kalau nak ke parking hotel ni dari depan sebenarnya tak boleh sebab jalannya sehala... Dari pintu depan, kena keluar semula ke jalan besar dan pusing bangunan sebelah kiri hotel tu baru masuk balik ke jalan tepi hotel ni untuk menuju masuk ke dalam bangunan untuk parking lot. memang macam pening sikit!

Meh cerita bila sampai bilik.. Biliknya agak luas.. Lebih luas daripada hotel citrus. Bilik airnya pun agak besar dan selesa. Pendek kata, keadaan biliknya bagi aku memang selesa, sesuai dengan room rate yang diberikan. Tingkapnya luas.. dan pemandangannya saujana mata memandang. Dari tingkap boleh nampak Singapura dan Selat Tebrau.. dan paling best matahari terbenam engkauuu! haha... seronok gila! Jadi, bila hubby dah gerak pergi kerja, aku hanya mampu pandang jelah dari jauh,,, huhuhuhu!

Pakej room rate aku nih sebenarnya termasuk dengan sarapan. Sarapannya boleh tahan. Tapi tak banyak pilihan. Jadi tak boleh nak expect dapat makan macam hotel lima bintang. Tapi kenyanglah jugak! Paling best juga, wifi disediakan memang lajuuuuuus.. Agak seronok lah jugak bagi aku yang tak pernah merasa rumah ada wifi tanpa had nih kan?  dan paling penting... Seberang jalan je dengan Komtar JBCC... haaa,,, yang ada Angry Birds theme park tuuu... huhuhu.. dan siap bersambung lagi dengan City Square Shopping Centre. Kau rasa? Aku rasa... seronok!!! Asalkan shopping memang seronok lah kan?

Ciri-ciri keselamatan di hotel ni pun bagus. Selalunya untuk keselamatan kita biasa dengan CCTV kan? Untuk hotel ini, mereka turut menggunakan smart card elevator access. Smart card nih perlu ada baru lah lif akan bawa anda ke level bilik anda.. kalau tak duduklah dalam lif tu tak gerak gerak.  atau lif hanya akan bergerak ke level untuk ke parking lot sahaja..  ok, disebabkan hal inilah aku terpaksa turun jemput hubby dalam lif~ 

Keseluruhannya, bagi aku Hotel Aman Sari nih agak mahal sedikit sebenarnya.. huhuhu.. tapi servisnya aku tetap berpuas hati. antara sebab dia mahal sikit sebab dia duk tengah tengah jb kan? memang lah! Kalau berhajat nak duk JB untuk ronda-ronda, dan nak kan keselesaan, memang sangat-sangat best lah kalau g hotel ni.. kalau nak jenguk jenguk room rate dan sebagainya.. boleh lah lawati website nya... di sini.. HOTEL AMAN SARI

Jumpa lagi di lain post! Tata!